Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Τύποι Άστεγων Ανδρών



  1. ΕΠΟΧΙΑΚΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ: ταξιδεύει για να δουλεύει, απασχολείται σε συγκεκριμένες δουλειές και μετακινείται σύμφωνα με ένα σχετικά σταθερό πρόγραμμα, το οποίο καθορίζεται από τους κύκλους της αγοράς εργασίας.
  2. ΗΟΒΟ/ΠΕΡΙΠΛΑΝΩΜΕΝΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ: δεν ακολουθεί κάποιο πρόγραμμα και δουλεύει οπουδήποτε τον βολεύει. Οι hobos αποτελούν την πλειοψηφία των νομαδικών εργατών και η περιπλάνησή τους αντανακλά την ιδιαιτερότητα της οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας των Η.Π.Α.
  3. TRAMP/ΠΛΑΝΗΣ: "ονειρεύεται και περιπλανιέται" και δουλεύει μόνο όταν δεν μπορεί να το αποφύγει. Το βασικό κίνητρό του είναι "το ρομαντικό πάθος να δει τον κόσμο και να αποκτήσει νέες εμπειρίες χωρίς να δουλεύει".
  4. HOME GUARD: ζει σχεδόν μόνιμα στη hobohemia και απασχολείται στην κοντινή περιοχή με δουλειές του ποδαριού. Κάποιοι από αυτούς είναι πρώην hobo ή tramp που έχουν "αράξει".
  5. BUM/ΑΛΗΤΗΣ: "ο πιο αξιολύπητος και απεχθής" από τους άτυχους και ξοφλημένους της hobohemia. Δε δουλεύει ποτέ και επιβιώνει ζητιανεύοντας ή με μικροκλοπές. Υποκρίνεται τον ευσεβή και συχνάζει στα θρησκευτικά κυρήγματα όπου προσφέρεται κι ένα άθλιο φαγητό (soup for souls)
Αυτή η τυπολογία είναι ταυτόχρονα και μια ιεράρχηση αξιοπρέπειας που συνδέεται με την εργασία.


Υ.Γ.: Ελάτε, πείτε το,  όλοι δε ζηλεύεται τον tramp/πλάνη???

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου